Sokszor látható az élelmiszerek csomagolásának hátulján az a mozaikszó, hogy: INBÉ. Ebben a cikkben az Irányadó Napi Beviteli Értékről olvashattok.

Hogy valakinek mennyi energiára és tápanyagra van szüksége egy nap, azt érdemes személyre szabottan kiszámolni, azonban vásárlás közben nincsenek feltétlenül előttünk ezek az értékek. Ezekben az esetekben nyújt segítséget az úgynevezett INBÉ, vagy más néven Irányadó Napi Beviteli Érték.

INBÉ? Azt eszik, vagy isszák?

Igen! Az INBÉ (angol rövidítéssel GDA) egy olyan jelölési rendszer, amely segít a vásárláskor összehasonlítani a különböző termékeket egységes, felnőttekre vonatkozó referenciaértékek alapján. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy az egyes ételek/italok tápanyagtáblázatában fel van tüntetve, hogy az ételben vagy italban az adott tápanyag mennyisége hány százaléka egy felnőtt egész napi keretének.

coca-cola INBÉ
Példa egy INBÉ százalékokkal ellátott tápanyagtáblázatra

A táblázat minden “buboréka” tartalmaz egy tápanyagot, valamint az ahhoz tartozó tápértéket (pl.: Cukor: 6.0 g). A tápérték alatt pedig látható, hogy az hány százaléka a napi irányadó értéknek (pl.: 6 g cukor a napi cukorbevitel 7%-át teszi ki).

Mik az irányadó értékek?

Az értékek eltérőek nők, férfiak és gyerekek esetében. Az alábbi táblázatból látszik, hogy az egyes tápanyagokból mennyi a napi referencia érték:

 NőkFérfiakGyerekek (5-10 éves)
Kalória2,000 kcal2,500 kcal1,800 kcal
Fehérje45 g55 g24 g
Szénhidrát230 g300g220 g
Cukor90 g120 g85 g
Zsír70 g95 g70 g
Telített zsírsavak20 g30 g20 g
Rost24 g24 g15 g
6 g6 g4 g
A legtöbb terméken a nőkre vonatkozó INBÉ százalék van feltüntetve.

Mire lehet ezt használni?

Ahogy a cikk elején már írtam, a napi tápanyagszükséglet egyénenként eltér, de az INBÉ – akár vásárlás közben is – adhat egy általános képet arról, hogy egy termék milyen mértékben számít bele a napi tápanyagkeretbe.

Ezenkívül ezek a referencia százalékok komoly segítséget nyújtanak abban, hogy két azonos típusú terméket összehasonlíthassunk, majd az alapján kiválaszthassuk a nekünk megfelelőt.

Ha az INBÉ-nél személyre szabottabban szeretnéd ellenőrizni a napi kalória- és tápanyagbeviteled, akkor regisztrálj a kalóriaszámlálónkra és vezesd az étkezéseidet.