A tengerentúlon gyakori reggeli, itthon kicsit kevésbé a mindennapok része. Diétás zabkását készítettünk.

Gasztro rovatunk első cikkében egy nagyon gyorsan elkészíthető, tápanyagok tekintetében tökéletes reggeli receptjét írjuk le.

Zabkása fehérjével – Hozzávalók

Fehérjepor és zabpehely - zabkása
Egy kis fehérjepor és zabpehely, és már kész is a remek napindító. 🙂

*: bármilyen fehérjeporral működik, de a legjobb kazein-alapú fehérjéből készíteni, mert úgy sűrűbb lesz a zabkása.

Elkészítés

Mérjünk ki 35g zabpelyhet – ez lehet finom vagy nagyobb szemű is, attól függően, hogy milyen állagot szeretnénk elérni – és tegyük fel főni 110ml vízben egy viszonylag kis lábasba.

Amíg a zabpehely puhul, addig shakerben rázzunk össze 1 adag(30g) fehérjeport 100ml vízben.

Nem kell megijedni, hogy a fehérje sűrű lesz; a zabkásához erre az állagra van szükség.

Ha a zabpehely már megpuhult (ez néhány perc alatt meg is van), akkor öntsük hozzá az összerázott fehérjeport és alaposan keverjük el. Melegítsük össze az egészet majd öntsük ki egy reggeliző tálkába.

A tetejére érdemes szórni holland kakaóport (nem cukrozottat) vagy fahéjat.

Ugye milyen hamar megvan?

Kalóriatáblázat

A diétás zabkása tápanyagtáblázata a következő:

100 g1 adag
Kalória368.23 kcal239.35 kcal
Fehérje40.48 g26.31 g
Szénhidrát34.78 g22.61 g
amelyből Cukor5.08 g3.3 g
Zsír6.17 g4.01 g
amelyből Telített zsírsavak1.71 g1.11 g

A zabpehely egyébként egyike a legjobb szénhidrát forrásoknak lassú felszívódása miatt. Éppen emiatt a sportolók és testépítők (tehát lényegében az egészséges táplálkozásra odafigyelők) körében kedvelt étel és változatos elkészítési módjai miatt felüdülés lehet az amúgy esetlegesen egyhangú diéta alatt. (Azonban érdemes mindig figyelni a változatos étkezésre, akármilyen életmódot folytatunk!)

A receptet megtaláljátok adatbázisunkban is.

Egyéb változatok

  • Kevésbé szigorú diéta esetén a zabkása készíthető tejből is víz helyett.
  • Reszelhetünk almát is bele, nagyon fel tudja dobni.
  • Sokan szeretik aszalt gyümölccsel is.

Mindenképpen csak ajánlani tudjuk ezt a reggelit, ami tulajdonképpen desszertként is megállja a helyét, ráadásul gyakorlatilag megunhatatlan. Ha kedvet kaptál hozzá, mindenképpen készítsd el! 🙂