A tengerentúlon gyakori reggeli, itthon kicsit kevésbé a mindennapok része. Diétás zabkását készítettünk.

Gasztro rovatunk első cikkében egy nagyon gyorsan elkészíthető, tápanyagok tekintetében tökéletes reggeli receptjét írjuk le.

Hozzávalók

Fehérjepor és zabpehely
Egy kis fehérjepor és zabpehely, és már kész is a remek napindító. :)

*: bármilyen fehérjeporral működik, de a legjobb kazein-alapú fehérjéből készíteni, mert úgy sűrűbb lesz a zabkása.

Elkészítés

Mérjünk ki 35g zabpelyhet – ez lehet finom vagy nagyobb szemű is, attól függően, hogy milyen állagot szeretnénk elérni – és tegyük fel főni 110ml vízben egy viszonylag kis lábasba.

Amíg a zabpehely puhul, addig shakerben rázzunk össze 1 adag(30g) fehérjeport 100ml vízben.

Nem kell megijedni, hogy a fehérje sűrű lesz; a zabkásához erre az állagra van szükség.

Ha a zabpehely már megpuhult (ez néhány perc alatt meg is van), akkor öntsük hozzá az összerázott fehérjeport és alaposan keverjük el. Melegítsük össze az egészet majd öntsük ki egy reggeliző tálkába.

A tetejére érdemes szórni holland kakaóport (nem cukrozottat) vagy fahéjat.

Kalóriatáblázat

A diétás zabkása tápanyagtáblázata a következő:

100 g 1 adag
Kalória 368.23 kcal 239.35 kcal
Fehérje 40.48 g 26.31 g
Szénhidrát 34.78 g 22.61 g
amelyből Cukor 5.08 g 3.3 g
Zsír 6.17 g 4.01 g
amelyből Telített zsírsavak 1.71 g 1.11 g

A zabpehely egyébként egyike a legjobb szénhidrát forrásoknak lassú felszívódása miatt. Éppen emiatt a sportolók és testépítők (tehát lényegében az egészséges táplálkozásra odafigyelők) körében kedvelt étel.

A receptet megtaláljátok adatbázisunkban is.

Egyéb változatok

  • Kevésbé szigorú diéta esetén a zabkása készíthető tejből is víz helyett.
  • Reszelhetünk almát is bele, nagyon fel tudja dobni.
  • Sokan szeretik aszalt gyümölccsel is.

Mindenképpen csak ajánlani tudjuk ezt a reggelit, ami tulajdonképpen desszertként is megállja a helyét, ráadásul gyakorlatilag megunhatatlan.