Sokszor látható az élelmiszerek csomagolásának hátulján az a mozaikszó, hogy: INBÉ. Ebben a cikkben az Irányadó Napi Beviteli Értékről olvashattok.

Hogy valakinek mennyi energiára és tápanyagra van szüksége egy nap, azt érdemes személyre szabottan kiszámolni, azonban vásárlás közben nincsenek feltétlenül előttünk ezek az értékek. Ezekben az esetekben nyújt segítséget az úgynevezett INBÉ, vagy más néven Irányadó Napi Beviteli Érték.

INBÉ? Azt eszik, vagy isszák?

Igen! Az INBÉ (angol rövidítéssel GDA) egy olyan jelölési rendszer, amely segít a vásárláskor összehasonlítani a különböző termékeket egységes, felnőttekre vonatkozó referenciaértékek alapján. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy az egyes ételek/italok tápanyagtáblázatában fel van tüntetve, hogy az ételben vagy italban az adott tápanyag mennyisége hány százaléka egy felnőtt egész napi keretének.

coca-cola_inbe
Példa egy INBÉ százalékokkal ellátott tápanyagtáblázatra

A táblázat minden “buboréka” tartalmaz egy tápanyagot, valamint az ahhoz tartozó tápértéket (pl.: Cukor: 6.0 g). A tápérték alatt pedig látható, hogy az hány százaléka a napi irányadó értéknek (pl.: 6 g cukor a napi cukorbevitel 7%-át teszi ki).

Mik az irányadó értékek?

Az értékek eltérőek nők, férfiak és gyerekek esetében. Az alábbi táblázatból látszik, hogy az egyes tápanyagokból mennyi a napi referencia érték:

Nők Férfiak Gyerekek (5-10 éves)
Kalória 2,000 kcal 2,500 kcal 1,800 kcal
Fehérje 45 g 55 g 24 g
Szénhidrát 230 g 300g 220 g
Cukor 90 g 120 g 85 g
Zsír 70 g 95 g 70 g
Telített zsírsavak 20 g 30 g 20 g
Rost 24 g 24 g 15 g
6 g 6 g 4 g
A legtöbb terméken a nőkre vonatkozó INBÉ százalék van feltüntetve.

Mire lehet ezt használni?

Ahogy a cikk elején már írtam, a napi tápanyagszükséglet egyénenként eltér, de az INBÉ – akár vásárlás közben is – adhat egy általános képet arról, hogy egy termék milyen mértékben számít bele a napi tápanyagkeretbe.

Ezen kívül ezek a referencia százalékok komoly segítséget nyújtanak abban, hogy két azonos típusú terméket összehasonlíthassunk, majd az alapján kiválaszthassuk a nekünk megfelelőt.

Ha az INBÉ-nél személyre szabottabban szeretnéd ellenőrizni a napi kalória- és tápanyagbeviteled, akkor regisztrálj a kalóriaszámlálónkra és vezesd az étkezéseidet.