A tengerentúlon gyakori reggeli, itthon kicsit kevésbé a mindennapok része. Diétás zabkását készítettünk.
Gasztro rovatunk első cikkében egy nagyon gyorsan elkészíthető, tápanyagok tekintetében tökéletes reggeli receptjét írjuk le.
Zabkása fehérjével – Hozzávalók
- 35g zabpehely
- 30g fehérjepor *
- 210ml víz
- kakaó vagy fahéj
*: bármilyen fehérjeporral működik, de a legjobb kazein-alapú fehérjéből készíteni, mert úgy sűrűbb lesz a zabkása.
Elkészítés
Mérjünk ki 35g zabpelyhet – ez lehet finom vagy nagyobb szemű is, attól függően, hogy milyen állagot szeretnénk elérni – és tegyük fel főni 110ml vízben egy viszonylag kis lábasba.
Amíg a zabpehely puhul, addig shakerben rázzunk össze 1 adag(30g) fehérjeport 100ml vízben.
Ha a zabpehely már megpuhult (ez néhány perc alatt meg is van), akkor öntsük hozzá az összerázott fehérjeport és alaposan keverjük el. Melegítsük össze az egészet majd öntsük ki egy reggeliző tálkába.
A tetejére érdemes szórni holland kakaóport (nem cukrozottat) vagy fahéjat.
Ugye milyen hamar megvan?
Kalóriatáblázat
A diétás zabkása tápanyagtáblázata a következő:
100 g | 1 adag | |
---|---|---|
Kalória | 368.23 kcal | 239.35 kcal |
Fehérje | 40.48 g | 26.31 g |
Szénhidrát | 34.78 g | 22.61 g |
amelyből Cukor | 5.08 g | 3.3 g |
Zsír | 6.17 g | 4.01 g |
amelyből Telített zsírsavak | 1.71 g | 1.11 g |
A zabpehely egyébként egyike a legjobb szénhidrát forrásoknak lassú felszívódása miatt. Éppen emiatt a sportolók és testépítők (tehát lényegében az egészséges táplálkozásra odafigyelők) körében kedvelt étel és változatos elkészítési módjai miatt felüdülés lehet az amúgy esetlegesen egyhangú diéta alatt. (Azonban érdemes mindig figyelni a változatos étkezésre, akármilyen életmódot folytatunk!)
A receptet megtaláljátok adatbázisunkban is.
Egyéb változatok
- Kevésbé szigorú diéta esetén a zabkása készíthető tejből is víz helyett.
- Reszelhetünk almát is bele, nagyon fel tudja dobni.
- Sokan szeretik aszalt gyümölccsel is.
Mindenképpen csak ajánlani tudjuk ezt a reggelit, ami tulajdonképpen desszertként is megállja a helyét, ráadásul gyakorlatilag megunhatatlan. Ha kedvet kaptál hozzá, mindenképpen készítsd el! 🙂